آیا تاکنون چیزی راجع به موزه زمان تهران شنیدهاید؟ ساختمانی قدیمی، با خاص و تزیینات جالب که میتوانید در آن سیر تاریخی ادوات سنجش زمان را مشاهده کنید. این ساختمان آبی رنگ و زیبا که تحت عنوان موزه تماشاگه زمان نیز شناخته میشود، در خیابان زعفرانیه قرار داشته و به لطف داشتن فضاسازی زیبا، باغ سرسبز و یک رستوران مشهور در بین گردشگران و بازدیدکنندگان محبوبیت خاصی دارد. در این مطلب از رادار قصد داریم به معرفی و بررسی بخشهای مختلف این موزه بپردازیم. بنابراین اگر دوست دارید بدانید موزه زمان کجاست و چه امکاناتی دارد تا انتها با این مطلب همراه باشید.
فهرست مطالب:
گشتوگذاری در موزه زمان تهران
اگر دوست دارید ترکیب زیبایی از هنر معماری ایرانی، آینهکاری، گچبری، مقرنسکاری و ساعتهای تاریخی را در کنار یکدیگر مشاهده کنید، باید به موزه زمان بروید. موزهای که یکی از زیباترین جاهای دیدنی تهران است. در این موزه اشیایی مانند ساعتهای قدیمی ایرانی و خارجی از کشورهای آلمان، انگلیس، سوئیس و فرانسه وجود دارند. ساعتهای اهدایی، ساعتهای سیاستمداران، ساعتهای لوکس و دکوری، مکانیکی، رومیزی، جیبی و… از جمله مواردی هستند که در موزه زمان توجه شما را به خود جلب میکنند.
در این مکان تاریخی که از سال ۱۳۷۸ شمسی افتتاح شده است، میتوان اشیای ارزشمند زیادی مانند ساعت پروفسور محمود حسابی و ساعت ناصرالدین شاه را مشاهده کرد. از اشیا موزه که بگذریم ساختمان آبی رنگ و محوطه این مکان نیز به نوبه خود جذاب و دوست داشتنی هستند. ساختمان موزه طوری طراحی شده است که میتوان در آن زیباترین جلوه هنر و معماری ایران را مشاهده کرد؛ مواردی مانند گچبری، نقوش اسلیمی، آجرکاری، مقرنسکاری، معرقکاری دیوارها، گرهچینی درها و پنجرهها. در حیاط موزه نیز اشیای ارزشمندی مانند ساعت آفتابی ساعت شنی ساعت آبی و ساعت سوختی وجود دارد.
تاریخچه موزه زمان
باغ موزه زمان سرگذشت و داستان پیچیده و پرباری دارد. این باغ بخشی از اراضی باغ فردوس بود که به معیرالممالک داماد ناصرالدین شاه تعلق داشت. بعد از مرگ معیرالممالک، پسر او درختان باغ را قطع کرد تا از آنها بهعنوان هیزم در کورههای تهران استفاده کند. در سال ۱۳۰۴ عبدالله خان منصور این باغ را خرید و تا سال ۱۳۴۶ وراث او از این مکان استفاده کردند. بعد از آن شخصی به نام حسین خداداد که یکی از تجار بزرگ فرش بود، ملک مذکور را خرید. در آن زمان در وسط باغ عمارتی یک طبقه از خشت و گل وجود داشت؛ حسین خداداد استادکاران و مهندسان نامی آن زمان را به خدمت گرفت تا ساختمانی زیبا و مجلل، مطابق سلیقه خودش داشته باشد. او علاقه زیادی به فرش ایرانی و نقش مایههای آن داشت، دقیقا هم به همین علت اکنون در جای جای این بنا نقوش سنتی ایرانی قابل مشاهده هستند.
به دستور حسین خداداد، مهندس ابتکار به عنوان مهندس مشاور ساختمان و استاد کاشیکار و حاج رمضان عباسیان معمار این بنا شدند. حاج عبدالکریم نوید تهرانی نیز به همراه ۴۰ نفر کار گچبری ساختمان را آغاز کردند. گچبری این ساختمان تا سال ۱۳۵۶ به طول انجامید. همچنین تزیینات گرهچینی و تزئینات چوبی روی درها و پنجرهها توسط استادانی چون حاج محمد کاشی و استاد حسین انجام شده است که در انها به خوبی ذوق و خلاقیت هنرمندان ایرانی ارائه شده است. حسین خداداد تلاش زیادی برای زیباسازی و احیای بنای موزه زمان انجام داد، اما فقط یک سال در این خانه زندگی کرد و پیش از انقلاب به آمریکا رفت. این محوطه سرانجام در سال ۱۳۷۸ با تلاش موسسه فرهنگی موزههای بنیاد عنوان موزه زمان را از آن خود کرد.
آشنایی با معماری و آثار موزه زمان
همان طور که پیشتر اشاره شد، ساختمان اولیه موزه زمان تنها یک بنای خشتی یک طبقه بود. اما حسین خداداد با به کارگیری استادان و معماران پایههای ساختمان را محکم کرد و یک طبقه دیگر به آن افزود. این موزه اکنون در دو طبقه پذیرای گردشگران و بازدید کنندگان است. در هر کدام از طبقات موزه آثاری خارقالعاده و بینظیر وجود دارد.
طبقه اول موزه زمان تهران
مهمترین آثار طبقه اول موزه، ساعتهای قدیمی اروپایی، از قرن هفدهم تا بیستم هستند. در این بخش میتوانید ساعتهای مکانیکی، ساعتهای شاهینی، ساعت آونگی، رومیزی، دیواری و ایستاده را مشاهده کنید که بسیار ظریف و هنرمندانه تزیین شدهاند. این طبقه در واقع نمایشگاهی از تلفیق هنرهای مختلف مانند مجسمهسازی، میناکاری، معرق و غیره است که با صنعت ساعتسازی ترکیب شدهاند. بد نیست بدانید که تعدادی از ساعتهای طبقه اول موزه زمان از اموال شخصی چهرههای سرشناس و بعضی از آنها هدایایی هستند که سیاستمداران در سفرهای خارجی خود دریافت کردهاند.
جذابیتهای طبقه اول موزه زمان تنها مختص اشیای تاریخی آن نمیشود. در این طبقه شما میتوانید تزیینات فوقالعاده زیبای سقفها را مشاهده کنید. تزییناتی که به صورت ذهنی خلق شدهاند و اسناد موجود نشان میدهند که استادکاران، گچکاری این طبقه را به صورت خوابیده انجام دادهاند. یکی دیگر از جذابیتهای طبقه اول موزه زمان اتاقی کوچک موسوم به اتاق اصفهانیهاست که بازسازی آن چیزی حدود ۱۳ سال طول کشیده است. این اتاق به نوعی شاهنشین بنا بوده و برای طراحی آن از کاخ عالی قاپو و فرش اصفهان الهام گرفتهاند. راجع به اتاق اصفهانیها میتوان به این مورد اشاره کرد که حدود ۹۹ درصد از سقف اتاق با مس و یک درصد آن با طلا ساخته شده است. در این اطاق شما میتوانید شاهد تنگبری صفوی و تابلوی گچکاری معروف، یعنی تابلوی آفرینش اثر استاد عیسی خان بهادری از شاگردان کمالالملک باشید.
طبقه دوم موزه زمان تهران
در این طبقه شما میتوانید آثاری از هوشنگ فروتن را مشاهده کنید. هوشنگ فروتن با استفاده از اجزای ساعتهای بدون استفاده آثار هنری متفاوت و خلاقانهای را در سبک کلاژ به وجود آورده است. این هنرمند از سال ۱۳۶۷ خلق این آثار را شروع کرد. بد نیست بدانید که برخی از آثار او در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ در شهرهایی از آمریکا به نمایش درآمدهاند. در این طبقه همچنین ابزار تعمیر ساعت نیز وجود دارد. ابزارهایی مانند چاقوی ساعتسازی، آچار ساعتسازی، عقربهکش، سوزن روغنزنی، ابزار باز کردن قاب پشت ساعت، سوهان، چک و طلقکش.
در بخش دیگر طبقه دوم موزه زمان، ساعتهای مچی جیبی و سفارشی وجود دارند. یکی از مهمترین این آثار، ساعت ثبت زمان یا کارت زنی شرکت آمریکایی است که احتمال میدهند به راهآهن تعلق داشته باشد. در اواخر قرن هجدهم (در اروپا) با افزوده شدن مشاغل از این ساعتها برای ثبت ورود و خروج کارمندان و کارگران استفاده میکردند. از دیگر آثار ارزشمند طبقه دوم میتوان به ساعت آفتابی ناصرالدین شاه، ساعت احمد شاه و ساعت مظفرالدین شاه اشاره کرد.
آخرین بخش طبقه دوم موزه زمان، مربوط به اسناد و ابزار گاهشماری جلالی و پیشینه آن در ایران است. در قدیم از ابزارهایی مانند اسطرلاب، کره سماوی یا کره آسمان که هممرکز با زمین هستند، برای سنجش زمان استفاده میکردند. در این بخش شما میتوانید ماکت قدیمیترین سند تاریخدار ایرانی، یعنی کتیبه بیستون و همین طور تقویمهای قومی-مذهبی ایران، مانند تقویم عبری سال ۵۷۰۸ ابراهیمی، تقویم زرتشتی سال ۳۷۱۲ زرتشتی، تقویم ارامنه سال ۱۹۵۰ میلادی و تقویم قومی کردی سال ۱۳۶۶ را نیز مشاهده کنید.
گنجینههای مسحور کننده موزه زمان
موزه زمان گنجینهای متفاوت و تماشایی از ساعت ها و ابزارهای سنجش زمان است. این موزه که در یک باغ زیبا و جالب قرار دارد، از همان ابتدا گنجینههای مسحور کنندهاش را پیش روی شما قرار میدهد؛ مواردی مانند ساعت آفتابی، ساعت آبی، ساعت آبی مکانیکی، ساعت روغنی، قایق اژدها، ساعت طنابی، ساعت شمعی، ساعت شنی و مواردی از این دست. هر یک از این آثار داستان خاص خود را دارند که میتوانند باعث حیرت و تعجب گردشگران شوند. بهعنوان مثال ساعتهای آفتابی ابزارهایی بودند که حدود ۵۵۰۰ سال پیش اختراع شدهاند و تا قرن ۱۸ میلادی در اروپا استفاده میشدند. شما در موزه زمان میتوانید واقعاً سفری به دل زمان داشته باشید و آثار تاریخی حیرتانگیزی را مشاهده کنید.
کافه رستوران موزه زمان تهران
در محوطه موزه زمان یکی از بهترین و زیباترین کافههای فضای باز تهران، یعنی کافه رستوران ریبار قرار دارد. نوع چیدمان و طراحی خاص کافه باعث میشود که گردشگران در بدو ورود مجذوب محیط دلنشین آن شوند. این کافه میتواند پذیرای حدود ۶۰ نفر باشد و طراحی آن به نوعی است که حریم شخصی افراد به خوبی حفظ میشود. مهمترین ویژگی کافه ریبار منوی کامل و متنوع آن است که میتواند رضایت هر کسی با هر سلیقهای را جلب کند. از نظر گردشگران طعم قهوه کافه ریبار بینظیر است و در کمتر جایی میتوانید مشابه آن را پیدا کنید. علاوه بر این موارد در این کافه انواع آبمیوه طبیعی، املت، حلیم، عدسی، کرپ، مربا و… نیز سرو میشود، بنابراین اگر به موزه زمان رفتید حتماً برای استراحت به کافه رستوران ریبار بروید.

کافه ریبار در موزه زمان
بیشتر بدانید: بهترین کافه های تهران (۱۴۰۱): از لوکس ترین تا دنج ترین
موزه زمان کجاست؟ چگونه به این موزه برویم؟
موقعیت مکانی موزه زمان طوری است که افراد میتوانند به راحتی و در سریعترین زمان ممکن به این موزه برسند. موزه تماشاگه زمان در خیابان زعفرانیه، نبش خیابان پرزین بغدادی قرار دارد. بنابراین شما میتوانید با استفاده از اتوبوسهای بیآرتی (مسیر راهآهن- تجریش) و یا مترو (ایستگاه تجریش) خود را به موزه برسانید. اگر هم مایل بودید با اتومبیل شخصی به موزه زمان بروید، میتوانید از مسیر مذکور استفاده کنید و در زمانهای ۹ صبح تا ۱۷ عصر در پاییز و زمستان و تا ساعت ۱۹ عصر در بهار و تابستان به بازدید از موزه زمان بروید.
در این مطلب از رادار۳۶۱ به معرفی و بررسی موزه زمان تهران پرداختیم. مکانی تاریخی که اشیا و آثاری حیرتانگیز را در دل خود جای داده است. این ساختمان آبی رنگ با گچبریهای بینظیر و تزئینات خاصش بازدیدکنندگان را مجذوب خود میکند. در این موزه ساعتها و اشیایی ارزشمند از افراد مشهور مانند پرفسور حسابی نگهداری میشود که دیدن آنها خالی از لطف نیست. از همراهی شما تا پایان این مطلب سپاسگزاریم. لطفا با به اشتراک گذاشتن نظرات ارزشمندتان به تکمیل این مطلب کمک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید